maisonpersillycultuurheader

Cultuur

  • cult7
  • cult8
  • cult9
  • cult10
  • cult18
  • cult19
  • cult24
  • cult31

 

Cultuur

De Fransen noemen de Bourgogne het hart van Frankrijk. Het heeft dan ook een rijk verleden dat nog steeds terug te vinden is in de vele culturele monumenten die het telt. Het voert veel te ver om alles wat u in de omgeving kunt ontdekken en bezoeken hier op te noemen. Daar zijn vele dikke boeken en reisgidsen in de handel te vinden. Maar om hier een paar hoogtepunten te noemen doen we natuurlijk graag en met trots!

Eén van de mooiste dorpen van Frankrijk wordt het genoemd, het Middeleeuwse stadje Noyers sur Serein, op wandel afstand van uw huisje. De tijd heeft hier stilgestaan. U stapt zo het verleden binnen en waant u in de tijd van ridders, kasteelheren en hoofse dames. Het stadje is gebruikt als decor voor diverse filmproducties. En zoals u zult zien, niet voor niks.

Montreal is een ander juweeltje in de directe omgeving. De mooiste kant om aan te komen is vanuit het oosten. Daar vandaan zie je de gevel met het grote venster van de kerk op
de heuvel voor je liggen. Het is de moeite waard om vanaf het dorpspleintje naar het kerkje toe te wandelen!

Vezelay is een begrip! U wandelt via de centrale straat naar boven om daar aan het einde op het hoogste punt de Basilique de la Madeleine voor u te zien oprijzen. Een absoluut hoogtepunt! Het interieur is van een ingehouden schoonheid. Op zaterdagmiddag kunt u getuige zijn van de mis die door de broeders en nonnen nog geheel gezongen wordt. Vezelay is een verzamelpunt voor pelgrims uit de noordelijke landen op hun weg naar Santiago de Compostella in Spanje. Ook het uitzicht achter de Basiliek over de omgeving is indrukwekkend. Mocht u een wandelaar zijn, het is een heerlijke, landelijke tocht van zo'n 37 km, door bossen, velden en dorpjes. Zo kunt u uw eigen pelgrimstocht van Grimault naar Vezelay te maken.

Ietsje verder in het nationaal natuurpark de Morvan, ligt kasteel de Bazoches. Sinds 1675 is het in bezit van de familie Vauban.

Niet zo ver van Chablis, ook een plaats die de moeite waard is om te bezoeken, maar dan natuurlijk voor de geweldige witte wijn, vindt u de Abbay de Pontigny. Een prachtig historisch complex waar in de zomer ook concerten plaats vinden.

Le Prieuré de Vausse is een oud midden in de velden gelegen kloostertje, dat al sinds lange tijd in 'werelds' bezit is van één en dezelfde familie.

In Tonnerre bevindt zich één van de oudste monumenten op het gebied van gezondheidszorg. Het middeleeuwse Hotel-Dieu de Tonnerre uit 1293. Ook in Tonnerre bevindt zich 'La Fosse Dionne' een door oude gebouwen omringt waterbekken met een bron, al zo oud als de mensheid met even zovele legendes. Ondanks diverse pogingen is de diepte is nog steeds niet gemeten.

Andere tips: Chateau d’Ancy le Franc of Chateau de Chastellux, al meer dan 1000 jaar in dezelfde familie. Ze geven uitgebreid de gelegenheid om de historie van de streek en Frankrijk beter te leren kennen. En dit is nog maar een kleine greep. Er is hier zoveel te vinden in een straal van 75km, dat u zult moeten kiezen wat u gaat bezoeken.

Naast geschiedenis is er ook veel hedendaagse cultuur te ontdekken. In Noyers is er het jaarlijkse muziekfestival, waar u kunt genieten van klassieke concerten. Alle muziekfestivals zijn te vinden in de jaarlijkse bijlage van de krant de 'Yonne', meestal los te verkrijgen onder de titel 'Yonne en été'.

Graag noemen we het muziekfestival dat altijd begin augustus in Noyers plaats vindt met vaak hele leuke franse bandjes! Op woensdag avond is er in Montreal in de zomer ook vaak live muziek in het plaatselijke café!